30 Jun

Tot el que abasta la xocolata

  • junio 30, 2011
La història de la xocolata es remonta molt abans que les xocolatines, la crema de cacau i els productes xocolatats han inundat les prestatgeries dels comerços de tot el món … estem parlant de la «era del cacau». Sota aquest nom anem a conjuntar tots els fets que es van succeir en l’època precolombina. Anteriorment al descobriment d’Amèrica i, amb ella, la difusió de la xocolata per Europa, el cacau era conreat fa més de 2500 anys pels maies. Es consumia com a vigoritzant i com a remei per a augmentar el desig sexual, però el seu ús menys conegut va ser el de moneda de canvi. De fet, Hernán Cortés pagava als seus soldats amb cacau, el que exemplifica a la perfecció la magnitud de la importància d’aquesta planta a l’Amèrica en l’època del seu descobriment pels navegants europeus, més acostumats a una moneda molt més allunyada al concepte de intercanvi. img_5056photo © 2008 João Makray | more info (via: Wylio)
Amb la colonització d’Amèrica, molts aliments s’aprofiten del sabor del cacau per donar-li un toc al qual el paladar europeu no estava acostumat. Per això, ràpidament es difon el seu ús juntament amb altres aliments vinguts del «Nou Món». Però el món de la xocolata no ha estat estàtic fins als nostres dies, sinó que està en constant evolució, buscant noves formes d’elaboració, nous mercats, nous reptes de superar. Quan va ser descobert pels conqueridors espanyols, el cacau es consumia juntament amb mel a manera d’edulcorant i vainilla per aromatitzar, però a Europa es va canviar la mel per sucre i la vainilla per canyella. Això exemplifica perfectament l’evolució del consum del cacau. Actualment, amb l’arribada de la cuina experimental i els nous mercats (producte de bellesa, afegit per a la dieta, saboritzant, etc.), el cacau ha arribat a un estatus molt difícil de superar per altres productes equivalents en aquest o altre sector del mercat. D’aquesta manera, la xocolata no només s’ha convertit en un element habitual a la cuina de qualsevol llar de tot el món, sinó que representa la idea de com un producte pot arribar a significar alguna cosa molt més enllà del que, en un principi té establert per la societat que l’acull.La historia del chocolate se remonta a mucho antes de que las chocolatinas, la crema de cacao y los productos chocolateados inundasen las estanterías de los comercios de todo el mundo… estamos hablando de la “era del cacao”. Bajo este nombre vamos a conjuntar todos los hechos que se sucedieron en la época precolombina. Anteriormente al descubrimiento de América y, con ella, a la difusión del chocolate por Europa, el cacao era cultivado hace más de 2500 años por los mayas. Se consumía como vigorizante y a modo de remedio para aumentar el apetito sexual, pero su uso menos conocido fue el de moneda de cambio. De hecho, Hernán Cortés pagaba a sus soldados con cacao, lo que ejemplifica ala perfección la magnitud de la importancia de esta planta en la América en la época de su descubrimiento por los navegantes europeos, más acostumbrados a una moneda mucho más alejada al concepto de trueque. img_5056photo © 2008 João Makray | more info (via: Wylio)
Con la colonización de América, muchos alimentos se aprovechan del sabor del cacao para darle un toque al que el paladar europeo no estaba acostumbrado. Por ello, rápidamente se difunde su uso junto con otros alimentos venidos del “Nuevo Mundo”. Pero el mundo del chocolate no ha permanecido estático hasta nuestros días, sino que está en constante evolución, buscando nuevas formas de elaboración, nuevos mercados, nuevos retos que superar. Cuando fue descubierto por los conquistadores españoles, el cacao se consumía junto con miel a modo de edulcorante y vainilla para aromatizar, pero en Europa se cambió la miel por azúcar y la vainilla por canela. Esto ejemplifica perfectamente la evolución del consumo del cacao. Actualmente, con la llegada de la cocina experimental y los nuevos mercados (producto de belleza, añadido para la dieta, saborizante, etc.), el cacao ha alcanzado un status muy difícil de superar por otros productos equivalentes en ese u otro sector del mercado. De esta forma, el chocolate no sólo se ha convertido en un elemento habitual en la cocina de cualquier hogar de todo el mundo, sino que representa la idea de cómo un producto puede llegar a significar algo mucho más allá de lo que, en un principio tiene establecido por la sociedad que lo acoge.